Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Φουσέκης ο απόλυτος Έλληνας Φάρσερ



Το όνομα του Φουσέκη
Η ταυτότητα και το όνομά του, λογικά θα παραμείνουν άγνωστες για παντα. Σχεδόν σε κάθε φάρσα χρησιμοποιεί και άλλο όνομα: Νίκος Κούκος, Νίκος Ματσαμπλώκος, Νίκος Καβουρδούκος, Νίκος Καρδιβούρκος, Νίκος Κορόμπος, Νίκος Τσιτσοπουλάκης, Νίκος Κάλαντας, Νίκος Ματσαμπούκας, Γιώργος ο Μπούκας.



Το "Φουσέκης" αναφέρεται ως όνομα στην πιο χαρακτηριστική του φάρσα, με την πιτσαρία, οπου το επαναλαμβάνει πολλές φορές και επίμονα στον (μαλλον κουφό) τηλεφωνητή. Απο εκεί κόλλησε στους "φανς" με αποτέλεσμα να αναφερόμαστε σε αυτόν με το συγκεκριμένο όνομα. Αξίζει να αναφέρουμε οτι το Φουσέκης είναι υπαρκτό επίθετο που το βρίσκουμε στον κατάλογο, αλλά είναι απίθανο να είναι το πραγματικό του. Οπωσδήποτε το είχε χρησιμοποιήσει μόνο και μόνο επειδή ακούγεται αστείο.

Όταν πρωτοάκουσα τις φάρσες του Φουσέκη, τις είχα βρει σε ένα σιντί, και ένα φάκελο που λεγόταν "Τσαμπαρδούκος". Υπέθεσα οτι με αυτό το παρατσούκλι ήταν γνωστός, πριν διαδοθεί στο διαδίκτυο ως "Φουσέκης". Δεν έχω ξανακούσει αυτό το παρατσούκλι απο τότε, ούτε ξέρω ποιός και γιατί τον ονόμασε έτσι. Σε καμία φάρσα του (τουλάχιστον απο τις γνωστές 11) δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα, αν και σε στυλ και δομή μοιάζει με τα αυτοσχέδια ονόματα που χρησιμοποιεί, όπως το "Καβουρδούκος".

Όπως και να έχει, "Τσαμπαρδούκας" (όπως και το Φουσέκης) είναι υπαρκτό επίθετο. Μήπως είναι αυτό λοιπόν το επίθετό του;

Το άρθρο που παραθέτω παραπάνω, υποθέτει οτι το πραγματικό του όνομα είναι "Νίκος", αφού αυτό χρησιμοποιεί σε όλα του τα παρτσούκλια. Προσωπικά το θεωρω αδύνατον, εφόσον όταν κάνουμε κουτσουκέλα, ενστικτωδώς αποφεύγουμε να δώσουμε οποιοδήποτε στίγμα της ταυτότητάς μας. Υποθέτω χρησιμοποιεί το όνομα Νίκος αυθόρμητα, επειδή είναι κοινό και εύκολο. Για παράδειγμα αν μου ζητούσε κάποιος να του πω στιγμιαία ένα οποιοδήποτε όνομα, αμέσως το Νικος θα μου ερχοταν πρώτο-πρώτο.

Οι φάρσεςΟι φάρσες του Φουσέκη έχουν διαδοθεί κυρίως μέσω διαδικτύου αν και προσωπικά όπως ανέφερα τις βρήκα πρώτη φορά σε ένα σιντί που μου είχαν δώσει. Υποθέτω οτι διαδόθηκαν "χέρι-με-χέρι" πριν περάσουν στο διαδίκτυο.

Αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι ένδεκα (11). Είναι άγνωστο αν είχαν κυκλοφορήσει και άλλες, οι οποίες "χάθηκαν" στην πορεία. Συνήθως παρουσιάζονται με αυτή τη σειρά, αλλά δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στη χρονολογική σειρά που έγιναν. 

1. ΛεωφορείοΈνας πατέρας καλεί τον Φουσέκη για ένα πρόβλημα στο λεωφορείο οπου βρίσκεται η γυναίκα του και ο Φουσέκης του διηγείται σουρρεαλιστικές καταστάσεις. Το τέλος είναι η πιο μυστηριώδης φάση σε όλες τις φάρσες, καθώς για ένα αδιευκρίνιστο λόγο το θυμα καταλαβαίνει κάτι, γελάει και συμφωνούν "έγινε".
2. Ο Γιώργος ο ΜπούκαςΟ Φουσέκης ζητά μια κοπέλα, η μάνα της τον βρίζει και του κλείνει το τηλέφωνο. Η πιο σύντομη και αδιάφορη φάρσα του
3. Ο νταήςΟ Φουσέκης ζητά με τσαμπουκά κάποια κοπέλα και βριζεται με τους γονείς.
4. ΜατσαμπούκαςΟ Φουσέκης βρίζει κάποιον και μετα του λεει οτι ειναι επιθεωρητής του ΟΤΕ
5. Το δώροΟ Φουσέκης παίρνει μια γριά και μετά της κάνει ερωτήσεις για μια υποτιθέμενη έρευνα
6. Πού είναι ο ΓιάννηςΟ Φουσέκης τρομάζει έναν πατέρα για το γιο του και μετά βρίζονται
7. Τα αποτελέσματαΟ Φουσέκης παίρνει στη γραμματεία μιας σχολής και απαιτέι με τσαμπουκά να μάθει τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού, απειλώντας τη γραμματέα
8. Έκθεση ΙΕΚ: Ο Φουσέκης παίρνει τηλέφωνο στη διεύθυνση ενός ΙΕΚ, ζητώντας πληροφορίες για μια έκθεση σπουδαστών, προσπαθώντας να αγχώσει την υπεύθυνη.
9. ΠιτσαρίαΟ Φουσέκης δουλεύει τον τηλεφωνητή πιτσαρίας, κάνοντας τον Αλβανό εργάτη. Στην αρχή προσπαθεί να τον ψαρώσει μιλώντας πολύ ευγενικά και "ακαδημαϊκά" για Αλβανός. Στο τέλος επειδή το κουράζει πολύ, ο τηλεφωνητής τον βρίζει. Απο αυτή τη φάρσα βγαίνει και το όνομα "Φουσέκης"
10. Δοσοληψίακάποιος πατέρας παίρνει το Φουσέκη για κάποια αποστολή χρημάτων στη Ρουμανία. Ο Φουσέκης του λέει οτι θα γίνει κράτηση 60% και βρίζονται
11. Υποβρύχιο ΤρίτωνΗ πιο επιτυχημένη φάρσα του Φουσέκη. Συνδέεται με το υποβρύχιο Τρίτων ΙΙ, παρουσιάζεται ως αξιωματικός απροσδιόριστου βαθμού και ζητάει ακατάληπτες ενέργειες απο τους ναύτες.

Να σημειωθεί οτι υπάρχει μία φάρσα με τίτλο "Λάθος" οπου ένας τύπος τηλεφωνεί σε μια καθυστερημένη γριούλα για ένα γκάλοπ. Αυτή λανθασμένααποδίδεται στο Φουσέκη γιατί δεν είναι δική του. Η παρεξήγηση μάλλον οφείλεται στο οτι κυκλοφορούσε μαζί με αυτές του Φουσέκη. Απο τη φωνή ομως είναι σίγουρο οτι δεν ειναι δική του.

Ο άνθρωπος πίσω απο τη φωνήΗ ταυτότητα του Φουσέκη καλύπτεται απο μυστήριο και όπως είπα θα παραμείνει έτσι για πάντα αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να ρίξουμε φως στα μύχια της ψυχής και τις διάφορες πλευρές της προσωπικότητας του (πάντα με επιστημονικό τρόπο), όπως αυτές διαφαίνονται στις φάρσες του. 

Στο αρθρο που παραθετω στον πρόλογο, γινεται η εικασια οτι ο Φουσεκης εχει υπηρετησει στο Ναυτικό επειδή επιδεικνύει γνωσεις ορολογιών στη φάρσα 11 με το υποβρύχιο. Δε συμφωνώ με αυτή την υπόθεση για τον απλό λόγο του οτι οι ορολογίες που χρησιμοποιεί ("πυλωτική διάβαση", "Κ12", "τριγωνικό ραντάρ") είναι αυτοσχέδιες χωρίς νόημα. Βέβαια το VHF που αναφέρει υπάρχει, ενώ σε ένα σημείο αναφέρει ΠΡ (περίμετρος κύκλου) που είναι ναυτική ορολογία αλλά πιο πιθανό είναι να το πέτυχε στην τύχη. Σε ένα σημείο ο Σημαιοφόρος του αναφέρει οτι είναι ΕΚ.Α. (Έκτακτη Ακινησία) αλλά μάλλον ο Φουσέκης δεν κατάλαβε τί είναι.

Μυστήριο αποτελούν οι φάρσες 1 και 10 στις οποίες δεν τηλεφωνεί αυτός, αλλά τον παίρνουν τα ίδια τα θύματα! Πιθανότατα ήταν υπάλληλος κάποιας υπηρεσίας και, ισως επειδή δεν τον ένοιαζε η απόλυση, ή απο ανευθυνότητα και ασυνειδησία, έσπαγε πλακα με τους πελάτες. Στη μία φαίνεται να είναι σε κάποιο κέντρο ενημέρωσης συγκοινωνίων, και στην άλλη φαίνεται να είναι σε κάποια υπηρεσία αποστολής χρημάτων.

Σε ένα φορουμ, είχα διαβάσει την υπόθεση οτι το τηλεφωνό του έμοιαζε με κάποιας υπηρεσίας, και έιχαν εκνευρίσει τα συχνά λάθη μέχρι που αποφάσισε να αρχίσει το δούλεμα. Αυτό υποστηρίζεται εν μέρει απο τη φάρσα 10 οπου το θύμα στο τέλος λέει "Μήπως έχω πάρει λάθος νούμερο και με δουλ-" πριν τον κλείσει ο Φουσέκης.

Η φάρσα 1 είναι η πιο μυστήρια απ' όλες, καθότι φαίνεται οτι το θύμα γνωρίζεται με το Φουσέκη προσωπικά. Η φάρσα τελειώνει όταν ο Φουσέκης λέει στο θύμα να σηκωθεί όρθιος (!), ο οποίος μετά σκάει σε γέλια. Το τί είδε και απο τί γέλασε, παραμένει μυστήριο.

Υπάρχει επίσης μια φήμη στο διαδίκτυο οτι ο Φουσέκης χώθηκε μέσα λόγω της φάρσας με το υποβρύχιο (11). Εφόσον δεν ξέρουμε όμως τίποτα για τον Φουσέκη και το ποιός είναι, θεωρώ απίθανο να μαθεύτηκε κάτι τέτοιο, ακόμα και αν έγινε. Μάλιστα ένας τύπος που ισχυρίζεται οτι είναι φίλος του Φουσέκη, έγραψε σε ένα φόρουμ και λέει αυτό που λέω: οτι αφου κανένας δεν ξέρει ποιός είναι ο Φουσέκης, πώς ξέρουμε αν ειχε προβλήματα με το Νόμο;  Μάλλον η φήμη λοιπόν αποτελεί Αστικό Μύθο, και ίσως προέρχεται απο την ιστορία με τους Πατρινούς, οι οποιοι πράγματι είχαν προβλήματα με το Νόμο.

Τέλος, είχα διαβάσει την υπόθεση οτι οι φάρσες του Φουσέκη είναι στημένες και τα "θύματα" ήταν συνεννοημένα. Αυτό μπορεί να υποστηριχτεί απο το γεγονός οτι κάποιες φάρσες έχουν κάποια ύποπτα κοψίματα, ενώ φράσεις επαναλαμβάνονται, σαν προϊόν μοντάζ όπως στη φάρσα 10. Στη φάρσα 8 η υπεύθυνη σε μια στιγμή φαίνεται να υποκρίνεται ("Ορίστε; Δε σας ακούω καλα..."). Τέλος, στη φάρσα 9, ο τηλεφωνητής πιτσαρίας λέει 2 φορές τη διεύθυνση, αλλά λέει διαφορετικό αριθμό!

Στημένες ή όχι; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Χρόνος, τόπος και ηλικία
Στη φάρσα 6, ο Φουσέκης αναφέρει οτι είναι απο τη Θήβα αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε οτι είναι αλήθεια. Το θύμα της συγκεκριμένης φάρσας είναι Κρητικός. Το θύμα της φάρσας 10, λόγω προφοράς και επιθέτου (σε -άκης), είναι πιθανό να είναι κι αυτός. Δεν είναι αρκετές όμως ενδείξεις για να καταλήξουμε οτι ο Φουσέκης συνδέεται με την Κρήτη.

Στη φάρσα 1 (οπου ξανατονίζω γίνεται κάτω απο μυστήριες και αδιευκρίνιστες καταστάσεις) η οικειότητα που δείχνει με το θύμα, υποδηλώνει επαρχία. Στη ίδια φάρσα αναφέρεται οτι το λεωφορείο κατευθύνεται στη Λαμία, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν και ο ίδιος ο Φουσέκης είναι εκεί.

Όσο για την ηλικία του, απο τη φωνή και μόνο, φαίνεται οτι ο Φουσέκης (την εποχή που έκανε τις φάρσες) είναι γύρω στα 25, ή και μάλλον μικρότερος. Απο τη φάρσα 11 φαίνεται οτι ίσως έχει μια εμπειρία απο Στρατό και έχει πάει φαντάρος.

Σε κάποιες φάρσες πάντως είναι φανερό οτι βρίσκεται με παρέα, και χασκογελούν μόλις τις ολοκληρώσει. 

Η χρονολογία οπου έγιναν οι φάρσες δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Απο την ποιότητα του ήχου τους, είναι σίγουρο οτι έγιναν σχετικά πρόσφατα, γράφτηκαν και διαδόθηκαν ψηφιακά και όχι σε κασέτα, όπως πχ του Λέντη. Επίσης είναι σίγουρο οτι έγιναν πριν το 2002, αφού τότε πρωτοάκουσα τις φάρσες!! Αποδεικνύεται όμως και απο το γεγονός οτι στη φάρσα 1 το κινητό του οδηγού αρχίζει απο 094- και οχι 694-, ενώ στη φάρσα 10, αναφέρονται σε χιλιάδες δραχμές και όχι σε Ευρώ.

Πιθανά χρονικά στίγματα είναι τα εξής:

  • Στην παραπάνω φάρσα αναφέρεται η ισοτιμία 260.000 δραχμές και 1000 δολλαρίων. Αν και θεωρητικά μπορεί κάποιος να βρει πότε ίσχυε αυτή η ισοτιμία, δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. 
  • Η διεύθυνση της πιτσαρίας στην "οδό Ιωαννίνων" που ίσως πρόκειται για Κολωνό, αλλά είναι πιθανό και να μη βρίσκεται στην Αθήνα. Αν κάποιος μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπάρχει ή υπήρξε πιτσαρία εκεί (μάλλον με όνομα "Φερράρι"), θα βοηθούσε πολύ στην επιστημονική έρευνα 
  • Ένα αλλο στιγμα ειναι να βρούμε πότε το Τρίτων ήταν αραγμένο στη Σαλαμίνα.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι το 1999 ανέβηκαν στο διαδίκτυο οι φάρσες του Λέντη και των Πατρινών οι οποίες είχαν κάνει θράυση στην τότε υποκουλτούρα. Πιθανότατα ο Φουσέκης να εμπνεύστηκε απο αυτές οπότε μπορούμε να τις εντοπίσουμε κάπου στο 2000-2001.

Να σημειώσω εδώ οτι τα αρχεία mp3 που πρωτοβρήκα τις φάρσες είχαν ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2001 το οποίο αν δεχτούμε, σημαίνει οτι οι φάρσες έγιναν όντως στην περίοδο που υποθέτω. Μας δίνει όμως την τελική απάντηση; Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές 100% γιατί οι ημερομηνίες των κάθε αρχείων εξαρτώνται απο διάφορους παράγοντες. Πχ μπορεί να αντιγράφτηκαν απο ένα παιδί που για κάποιο λόγο το ρολόι του υπολογιστή του ήταν ρυθμισμένο λάθος, μπροστά ή πίσω.

Δομή και ύφος των φαρσών
Όταν κανείς ακούσει τις φάρσες θα αναρωτηθεί για ποιό σκοπό παίρνει τηλέφωνο, αν τα θύματά του αποτελούν συγκκριμένους στόχους, και αν είναι γνωστοί του. Στη φάρσα 6 ας πουμε, φαίνεται οτι έχει προηγούμενα με το "θύμα" και τον έχει ξαναενοχλήσει στο παρελθόν, ίσως σε μια φάρσα που δεν έχει "διασωθεί". Στις φάρσες 1 και 10 (που του τηλεφωνούν οι ίδιοι) και πάλι φαίνεται οτι έχουν ξαναμιλήσει.

Είναι ξεκάθαρο πάντως οτι δεν είναι τόσο κακοπροαίρετες όπως του Λέντη και των Πατρινών. Κάποιες περιέχουν βρισιές και προσβολές και έχουν σκοπό να ενοχλησουν το θύμα, αλλά δε βασίζονται στις βωμολοχίες και χριστοπαναγιές.

Οι φάρσες του Φουσέκη ποντάρουν κυρίως στο σουρεαλισμό, πετώντας αυτοσχέδια ονόματα που ακούγονται αστεία (πχ. "Νίκος Ματσαπλώκος"), καθώς και άκυρες ατάκες που δεν κολάνε πουθενά, αλλά ψαρώνουν τα θύματα (πχ. "Επίθεση σομπρέρο", "Κέντρο αρραβώνων και δημοσίας λήψεως", "Τα λεφτά σας θα πάνε σε καλαμπόκι και κάστανα", "πίτσα με φυστικοβούτυρο")

Ο Φουσέκης έχει μια εμμονή με τα ονόματα που διαλέγει, τα οποία τα κοπανάει συχνά, συνήθως ψαρωτικά, με τσαμπουκά και ύφος "ξέρεις-ποιός-είμαι-εγώ-ρε" (πχ. "Δεν μπορώ να παίζω δεσποινίς, Νίκος Τσιτσοπουλάκης λέγομαι"). Καμιά φορά η χρήση του ονόματός του είναι τόσο άκυρη που σε κάποιο σημείο ένας αξιωματικός νόμιζε οτι απευθνυνόταν σε αυτόν ("Ναι; Νικος Κούκος!" "Όχι, δεν είμαι ο Νίκος ο Κούκος").

Βέβαια ο Φουσέκης υστερεί λίγο σε σχέση με το Λέντη, καθότι εχει παιδική φωνή και τα θύματά του είναι αρκετά ξεψάρωτοι για να του τα χώσουν γερά. Όχι οτι ο Φουσέκης μασάει, αλλά ο Λέντης δεν άφηνε να του πάρουν το πάνω χέρι. Στη φάρσα 2 (που τη θεωρώ την πιο αποτυχημένη) απλά βρίζει μια γυναίκα η οποία χωρίς καν να ψαρώσει, τον κατσαδιάζει και του το κλείνει στα μούτρα.

Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που ο Φουσέκης τα χάνει και κάνει σαρδάμ ή λέει το ανάποδο απο αυτό που θέλει να πει που ίσως να σημαίνει οτι έχει κάποια ελαφρά διαταραχή τύπου δυσλεξίας. Πχ "Νομίζετε οτι ο Φουσέκης μπορεί να σας ξεφύγει έτσι;" αντί "Νομίζετε οτι μπορείτε να ξεφύγετε έτσιτου Φουσέκη;" Σε κάποια άλλη φάση λέει "Ωραία, βούλωσε, τότε!" αντί για "Ωραία, βούλωστο!". Στη φάρσα 9 προσπαθούσε να μιλήσει "ακαδημαϊκά" και έλεγε για "εισχωρή" σε υπολογιστή αντί για "καταχώρηση".

Να αναφέρουμε επίσης οτι οι φάρσες έχουν υποστεί επεξεργασία μιας και διακόπτονται σε κάποια σημεία, ενώ φράσεις επαναλαμβάνονται, όπως στη φάρσα 10 οπου ο Φουσέκης αναφέρει 2 φορές οτι θα σταλθούν τα 400 δολάρια ("Στη μικρουλα θα φτασουνε γυρω στα 400 λεω [κοψιμο]ε θα φτασουν 400 σας λεω"). Πιθανότατα αυτό να είναι ένδειξη οτι είναι στημένες ή προϊόν μοντάζ, αλλά θα μπορούσαν να είναι κοψίματα που ο Φουσέκης έκανε για να αποφύγει την "κοιλιά" της επανάληψης.

Αντί επιλόγου
Ο Φουσέκης όποιος κι αν είναι, ως φυσιολογικό άτομο της γενιάς του και των 2000s (Generation Y), θα έχει αντιληφθεί όλο το διαδικτυακό fanbase που είχε δημιουργηθεί απο αυτόν και γύρω απο αυτόν, χωρίς να το περιμένει. Φαντάζομαι πώς θα ένιωσε αν και όταν θα βρήκε τις φάρσες του να κυκλοφορούν και να τον εκθειάζουν ή να τον βρίζουν. Θα ρίχνει επίσης πολύ γέλιο βλέποντας τις διάφορες θεωρίες και φήμες που έχουν γραφτεί γιαυτόν.

Κατα 99,99% δε θα μάθουμε ποτέ τί έγινε και αν ισχύουν όλα αυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλώ το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.